Hautakiven huolto-ohjeet

Muistokiven kunnostus ja huolto

Asentamillamme hautakivillä on kolmen vuoden oikaisutakuu. Mikäli kivi jostain syystä kallistuu, ottakaa välittömästi yhteys meihin. Huomattavasti kallellaan olevan kiven viereen ei saa mennä, vaan se on oikaistava pikimmiten.

Nimikaiverruksen, kunnostuksen tai uudistuksen tullessa ajankohtaiseksi kääntykää meidän puoleemme.

 

Hautamuistomerkin puhdistus ja hoito-ohjeet

Kivi on kaunis, arvokas materiaali ja kestävyydessään lähes ikuinen. Säännöllisellä hoidolla poistetaan ruohosilpun, hiekka- ja siitepölyn, sammaleen ja steariinin aiheuttamat haitat.

 

  • Kiillotettu kivipinta on tiivis, eikä ime likaa syvälle huokosiin. Puista tai teollisuuden päästöistä kiven pinnalle kertyvä lika voidaan poistaa helposti vedellä tai miedolla pesuaineliuoksella ja harjalla.

 

  • Mattahiottu pinta imee helpommin likaa kuin kiillotettu pinta. Mattahiotut kivipinnat puhdistetaan samalla tavoin kuin kiillotetut.

 

  • Sahatut, hiekkapuhalletut, poltetut ja hakatut pinnat puhdistetaan vedellä ja harjalla tai painepesurilla. Puhdistamiseen voi käyttää heikosti emäksistä mäntysuopaa tai muuta luontoystävällistä pesuainetta, sillä pesuvesi valuu maahan. Sammaleen poistamiseen hakatuista pinnoista voi käyttää ruostumatonta teräsharjaa. Teräsharjan käytön jälkeen kiven pinta on aina huuhdottava hyvin ruosteen muodostumisen ehkäisemiseksi. Vanhojen, tummuneiden kivien puhdistuksessa voi olla tarpeen käyttää voimakkaita, kivien puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita.

 

Käytettäessä pesuaineita on oltava varovainen. Kivipinnoille sopivat neutraalit ja miedot pesuaineet. Graniitti kestää hyvin neutraaleja (pH 6-8), heikosti emäksisiä (pH 8-10) ja heikosti happamia (pH 4-6) pesuaineita. Käytettävien pesuaineiden pHarvo kannattaa tarkastaa aina ennen käyttöä.

 

  • Kynttilöitä ei kannata sijoittaa kovin lähelle hautakiveä, koska steariini on erittäin hankala irrottaa kivestä. Lyhtyaukoissa tulisi käyttää vain öljykynttilöitä ilman (metalli)kantta. Steariinista kiveen tulleita rasvatahroja voidaan poistaa esim. puhdistetulla bensiinillä, mutta samalla on käsiteltävä koko puhdistettava kivipinta värierojen ehkäisemiseksi. Steariiniroiskeiden poistamiseen lyhtykehyksestä ei saa käyttää liuottimia. Kehys voidaan lähettää valmistajalle kunnostettavaksi.

 

  • Aika-ajoin lyhtykehysten laseja rikkoutuu. Usein rikkoutumisen syynä on vääränlaisten kynttilöiden käyttö. Lasien kiinnitysruuveja ei myöskään pidä kiristää kireälle. Lyhtyjen lasit voidaan puhdistaa vedellä ja miedolla pesuaineella.

 

  • Kultaukset ja kullatut kaiverruspinnat tulee puhdistaa varovasti käyttäen vettä ja esim. pehmeää vesivärisivellintä, ei harjaamalla. Painepesurilla pestäessä kultaukset ja maalaukset irtoavat kivipinnasta. Maalatun kaiverruspinnan voi puhdistaa kevyesti pehmeällä harjalla. Kiiltopintatekstiin ja -koristeisiin voi käyttää karkeampaakin harjaa. Tarvittaessa kultaukset ja maalaukset on hyvä uusia.

 

  • Pronssituotteiden ominaisuuksiin kuuluu hidas patinoituminen ulkoilman vaikutuksesta. Metallikirjaimien ja koristeiden pinnalle kertynyttä likaa (pölyä ja nokea) voidaan puhdistaa pehmeällä harjalla ja / tai talousliinalla ja vedellä. Puhdistuksessa voi käyttää mietoa, neutraalia pesuaineliuosta, joka tulee huuhdella huolellisesti vedellä. Voimakkaita pesuaineita tulee välttää, mitään kemiallisia aineita / liuottimia ei saa käyttää. Kullatuille ja kromatuille pinnoille suositellaan pelkää vesipesua pehmeän harjan tai kankaan kera.